Jul 24 - GOEXANIMO

STARPTAUTISKĀ OLIMPISKĀ KOMITEJA PAZIŅO PAR OFICIĀLAJĀM OLIMPISKAJĀM ESPORTA SPĒLĒM

23. jūlijā tika sperts spēcīgs solis esporta pasaulē! Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēma veidot olimpiskās esporta spēles. Pirmās olimpiskās esporta spēles notiks 2025. gadā Saūda Arābijas Karalistē. Spēļu organizēšanai SOK ar Saūda Arābijas Nacionālo olimpisko komiteju (NOK) ir vienojusies par sadarbību uz 12 gadiem.

SOK prezidents Tomass Bahs sacīja: “SOK šis patiesi ir jauns laikmets. Ar SOK sesijas apstiprinājumu par olimpisko esporta spēļu izveidi mēs turamies līdzi digitālās revolūcijas tempam. Mūsu esporta komisijā pārstāvētā kopiena ar šo iniciatīvu ir aizrautīgi iesaistījusies. Tas ir vēl viens pierādījums olimpiskā zīmola pievilcībai un vērtībām,kuras ir jauniešu vidū. Saūda Arābijas NOK šim projektam nesīs lielu – ja ne unikālu – pieredzi esporta jomā. Šīs sadarbības pamatā ir Olimpiskās sadarbības līgums un olimpiskās vērtības.”

 

SOK ar esportu nodarbojas jau kopš 2018. gada holistiskā veidā. Tas vainagojās ar Olimpiskās esporta nedēļas organizēšanu 2023. gadā Singapūrā. Šī pasākuma panākumu rezultātā SOK prezidents lūdza SOK esporta Komisiju 141. SOK sesijā Mumbajā, Indijā, 2023. gada oktobrī pētīt olimpisko esporta spēļu izveidi. Komisija, SOK locekļa Deivida Lappartienta vadībā, izstrādāja projektu, kas risina esporta kopienas intereses, vienlaikus respektējot olimpiskās vērtības. Tas, jo īpaši, attiecas uz programmas spēļu nosaukumiem, dzimumu līdztiesības veicināšanu un iesaistīšanos ar jauno auditoriju, kas ietver esportu.

 

HRH princis, sporta ministrs un Saūda Arābijas Olimpiskās un paralimpiskās komitejas prezidents, sacīja: “Pateicoties vīzijai 2030, ko ieviesa viņa Karaliskās augstības princis, kroņprincis un Saūda Arābijas premjerministrs, esportam Saūda Arābijā jau ir bagāta pagātne, aizraujoša tagadne un daudzsološa nākotne. Un iemesls, kāpēc mēs ieguldām visos sporta veidos – mūsu jaunieši. Mūsu apņemšanās attiecībā uz esportu vienkārši atspoguļo pasauli, kurā dzīvo mūsu jaunieši, un mums visiem tagad ir iespēja kopīgi rakstīt jaunu olimpisko vēsturi. Iespēja iedvesmot rast sapņus un jaunas ambīcijas burtiski miljoniem sportistu visā pasaulē.”

 

“Mēs uzskatām, ka piedalīšanās olimpiskajās spēlēs ir augstākais gods, ko var sasniegt jebkurš sportists. Tāpēc mēs esam apņēmušies nodrošināt platformu, kur uzstāties jaunajiem varoņiem un dalīties ar olimpisko garu. Kopā mēs visi esam vienisprātis ar izredzēm veidot olimpiskās vērtības jaunos un inovatīvos veidos. Un ar nepacietību gaidām pasaules esporta kopienas uzņemšanu Karalistē 2025. gadā.”

 

SOK locekle HRH princese, kura ir arī Saūda Arābijas Olimpiskās un paralimpiskās komitejas valdes locekle un Sieviešu komitejas prezidente, paziņoja: “Stāsts par sportu Saūda Arābijā ir stāsts par pārvērtībām. Stāsts par Saūda Arābijas tautas neticamā potenciāla atraisīšanu, aizraušanos ar sportu un dzīves kvalitātes celšanu. Vīzija 2030, ko 2016. gadā aizsāka kroņprincis, ir devusi vilni vairāk nekā 150 reformām, kas pārveidojušas sabiedrību, dodot iespēju sievietēm un jaunatnei. Mums, kā nācijai jau ir vairāk nekā 23,5 miljoni spēlmaņu, no kuriem gandrīz puse ir sievietes. Mēs daudzus gadus esam bijuši pašā esporta industrijas centrā. Mēs redzam, ka olimpisko esporta spēļu rīkošana 2025. gadā ir dabisks nākamais solis uz Saūda Arābijas atvēršanu pasaulei.”

 

Pēdējos divos gados, piedaloties nozīmīgos starptautiskos turnīros, tostarp iekļaujot Pasaules kausa izcīņu (2024 Esports World), Saūda Arābija uzņēmusi vairāk nekā 1700 elites spēlētāju no vairāk nekā 80 valstīm. Izceļot savas uzņemšanas spējas, esporta pasākumi Saūda Arābijā ir uzņēmuši gandrīz četrus miljonus fanu, lai baudītu tiešraides Karalistē, turklāt 1,3 miljardi skatījumu no visas pasaules dažādās straumēšanas platformās. Pat 67 procenti Saūda Arābijas iedzīvotāju sevi uzskata par azartspēlētājiem, un arvien vairāk! Pašlaik 100 cilvēki Karalistē ir tādā “Pro Player” statusā, kas strādā pilnu laiku esportā.

 

SOK un Saūda Arābijas NOC partnerattiecības izveidojās laikā, kad Saūda Arābijā ievērojami pieauga sports. Karaliste ir iepazīstinājusi ar vairāk nekā 100 starptautisku pasākumu gan vīriešu, gan sieviešu dzimuma sportistiem, tostarp esportu, futbolu, motosportu, tenisu, jāšanas sportu un golfu, piesaistot vairāk nekā 2,6 miljonus sporta fanu.

 

Kopējais sporta dalības līmenis kopš 2015. gada ir vairāk nekā trīskāršojies līdz gandrīz 50 procentiem. Trīskāršojies šajā laikā arī ir sporta federāciju skaits - no 32 līdz 98.

 

Jo īpaši sieviešu sports ir piedzīvojis strauju izaugsmi. Šobrīd ir arī vairāk nekā 330 000 reģistrētu sportistu sieviešu un gandrīz 40 sieviešu valstsvienību, kas sacenšas starptautiskā mērogā. Papildus sporta praksei regulējuma reformas nodrošina sieviešu pārstāvību visu sporta federāciju valdēs, kurās tagad ir ieceltas vairāk nekā 100 sievietes, tostarp septiņas federāciju prezidentes. Turklāt visas sportistes sievietes un vīrieši saņem tieši tādu pašu atalgojuma līmeni, kad viņi ir valsts dienesta pienākumu izpildītāji savā sporta veidā.

 

Pēc šodienas lēmuma uzreiz sāksies darbs pie pilsētas un vietas izvēles priekš olimpisko esporta spēļu izveides, pasākuma konkrētā norises laika plānošanas, titulu izveides, spēlētāju kvalifikācijas procesa un visu citu detaļu izstrādes.

 

Tajā pašā laikā SOK savā organizācijā izveidos jaunu, īpaši paredzētu struktūru, kas skaidri nodalīta no olimpisko spēļu organizatoriskā un finansiālā modeļa. Lai risinātu olimpisko esporta spēļu specifiku, SOK arī izvēlēsies citu pieeju attiecībā uz šo spēļu finansēšanu un organizēšanu.

 

SOK uzsvērusi, ka starptautiskās federācijas jau iesaistījušās sava sporta veida e-versijā, kas tiek apsvērta iekļaušanai olimpiskajās esporta spēlēs un, kas būs SOK pirmie izbraukuma partneri. Līdzīgi būs ar nacionālajām olimpiskajām komitejām, kas savā darbībā jau iekļauj esportu.